Witam.

Garść pytań na początek:
1. Battalion daje +1 command point w każdym moim Hero phase czy +1 raz na całą grę?
2. W tabeli Triumphs są 3 efekty, każdy zaczyna się od: "Once per battle" - jak to rozumieć? Raz na całą grę czy raz na Battle round?
3. Jak dokładnie działa naprzemienny atak? Ja-Ja-Ja-Przeciwnik-Przeciwnik-Przeciwnik czy Ja-Przeciwnik-Ja-Przeciwnik-Ja-Przeciwnik? I to nawet wtedy kiedy jest moja tura?
4. Trochę podobne pytanie do poprzedniego, tym razem chodzi mi o ability Necromancer'a, Vanhel’s Danse Macabre. Rzucam czar na Black Knights, i teraz jest BlackKnights-BlackKnights-Przeciwnik czy BK-Przeciwnik-BK? Muszę dwa razy atakować tę samą jednostkę czy mogę wybrać inny cel?
5. Czy w AoS istnieje typ terenu który blokuje linię strzału jednostkom z atakiem na dystans (missile)?
6. Jak rozumieć "Split unit"? Unit jest rozdzielony jeśli model(e), dzieli od pozostałych dystans więcej niż 1 cal?
7. Załóżmy taki scenariusz:
---------------------------
X (Necromancer)
O (Black Knights, pionowo ustawieni)
O
O
... itd
----------------------------
Dystans pierwszego modelu BK's do Necromancer'a wynosi 3 cale, więc mogę pile-in ale co z pozostałymi modelami które stoją dalej niż owe 3 cale?