Forum Klubu Miłośników Gier Bitewnych Ośmiornica Łódzka
http://forum.osmiornica.info/

Raporty z bitew
http://forum.osmiornica.info/viewtopic.php?f=6&t=4581
Strona 1 z 3

Autor:  Zigmunth [ 21 sty 2012, o 15:05 ]
Tytuł:  Raporty z bitew

Witam!

http://www.youtube.com/watch?v=6JwRJBcwm0U

Raporcik, w którym mamy masę pytań (12!) i byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby nam pomóc.

Wielkie dzięki!

Autor:  Zembol [ 21 sty 2012, o 15:20 ]
Tytuł:  Raporty z bitew

Hej, a mógłbyś te pytania po prostu wypisać?

Autor:  Zigmunth [ 21 sty 2012, o 15:22 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

łoj kurde :D no mógłbym...
momencik

Autor:  Zigmunth [ 21 sty 2012, o 15:53 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

1. Czy oddział przebiega przez inny oddział w swojej armii (ucieczka) i wychodzi tak, że musiałby zatrzymać się na tym oddziale, czy: a) przesuwamy oddział tak aby stanął za tym oddziałem b) ginie?

2. Czy spanikowany oddział może się zbierać jeśli w 6" jest oddział przeciwnika?

3. Uciekający unit wyrzuca 12". Goniący unit wyrzuca 5". Uciekający unit wpada na budynek i się przed nim zatrzymuje. Czy goniący go niszczy? Wyrzucił mniej na kościach ale fizycznie go dogonił.

4. Multiple combat. Oddział Clan Slaves atakowany jest od frontu i tyłu. Czy może odpowiadać na ataki kilkoma kolesiami z przodzu i kilkoma kolesiami z tyłu? Jeśli odpiera ataki z tyłu, to bez bonusów rank itd?

5. Czy indiwidualna figurka / unit / IC daje bonusy za atak na flankę w Multiple Combat?

6. Czy indiwidualna figurka / unit / IC przy udanym Pursue może zniszczyć cały oddział liczący więcej jednostek?

7. Ile rzutów ma jednostka korzystająca z szurikenów?

8. Ile ran dostaje Doomwheel przejeżdżając przez budynek? 1 Wound na D6 czy 1k6 tak jak mówi Skaveński kodeks?

9. To samo co pytanie 1.

10. Strikes First uderza przed czy po Grinding Attacks? A może w tej samej chwili?

11. Mogę reform i ruszyć się Chariotem? Odwrócić się o 180st i iść 7"?

12. Czy jest zasada na temat negatywnych modyfikatorów do Ld jeśli oddział ma mniej niż 25% lub 50%?

Autor:  Voltar [ 21 sty 2012, o 15:55 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

He... pytanie ode mnie brzmi: jakim cudem wepchnął kolega Borsuk Grey Seera na dzwonie na 1500 pkt?
Bez żadnych przedmiotów to jest 440 punktów w lordzie, co stanowi ponad 29% rozpiski!

odp.8 - Doomwheel, który wjeżdża w teren typu budynek zadaje sobie D6 automatycznych hitów z S10. Każdy hit musi zranić osobno (na 2+), ale się już tych ran nie multiplikuje w kolejne D6.

Autor:  Zigmunth [ 21 sty 2012, o 15:58 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Bo mu pozwoliłem :D Naliczył się chłopak a ja mu mówię, że zonk i nie może... ale dla zabawy gramy więc git i tak grał.

Autor:  Misiek [ 21 sty 2012, o 16:03 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Zobaczmy ile z tego okaże się prawdą ;)

1a Zatrzymujesz cal za oddziałem i rzucasz za panikę tym przez których przebiegasz
2 tak
3 nie
4 do przodu biją normalnie, a od boku i tyłu tylko 1 szereg
5 w turze której szarżowała
6 tak
7 nie znam się na skavach
8 tyle co w AB
10 nie znam się na skavach
11 tak
12 poniżej 25% na dwóch gałkach się zbierasz

Autor:  Zembol [ 21 sty 2012, o 19:06 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Zigmunth napisał(a):
1. Czy oddział przebiega przez inny oddział w swojej armii (ucieczka) i wychodzi tak, że musiałby zatrzymać się na tym oddziale, czy: a) przesuwamy oddział tak aby stanął za tym oddziałem b) ginie?

Za
Cytuj:
2. Czy spanikowany oddział może się zbierać jeśli w 6" jest oddział przeciwnika?

NIe ma znaczenia
Cytuj:
3. Uciekający unit wyrzuca 12". Goniący unit wyrzuca 5". Uciekający unit wpada na budynek i się przed nim zatrzymuje. Czy goniący go niszczy? Wyrzucił mniej na kościach ale fizycznie go dogonił.

Uciekający oddział przebiega przez budynek zdając testy trudnego terenu. Uciekające jednostki mogą poruszać się przez tereny niemożliwe.
Generalnie wykładnia zasad ucieczki i pogoni po złamaniu w walce jest taka: jeśli oddział uciekający wyrzuci za mało, to jest wycięty w pień tam, gdzie stoi. Po prostu za wolno rzucał się do ucieczki. W powyższym przykładzie goniący oddział rzeczywiście zatrzymałby się cal przed domkiem (bo goniący nie mogą biec przez impassa.
Cytuj:
4. Multiple combat. Oddział Clan Slaves atakowany jest od frontu i tyłu. Czy może odpowiadać na ataki kilkoma kolesiami z przodzu i kilkoma kolesiami z tyłu? Jeśli odpiera ataki z tyłu, to bez bonusów rank itd?

To jest kilka spraw. Po pierwsze: tak, może oddawać i do przodu i do tyłu i do boków, pamiętając jednak, że supporting attacki działają TYLKO do przodu. Co więcej, jeśli dany model jest zaangażowany od boku/tyłu to nier może swoich ataków wypłacić do przodu - po prostu atak z boku z tyłu jest zbyt niebezpieczny, by go zignorować i nasz dzielny wojak zajmuje się najpierw flankującym go wrogiem.
Przypominam też, że do tyłu/boku nie ma parry save.
Natomiast w temacie ranków - kasowanie ranków ma miejsce tylko i wyłącznie wtedy, gdy szarżujący od boku/tyłu unit ma conajmniej 2 ranki (czyli min. 10 małych modeli) na koniec CC. Jeśli jest ich mniej - oddział atakowany rank bonus liczy normalnie.
Cytuj:
5. Czy indiwidualna figurka / unit / IC daje bonusy za atak na flankę w Multiple Combat?

Tak, nawet 1 szczurek daje +1/+2 w KAŻDEJ turze walki.
Cytuj:
6. Czy indiwidualna figurka / unit / IC przy udanym Pursue może zniszczyć cały oddział liczący więcej jednostek?

Zdecydowanie. 1 szczurek wycinający 30 chłopa - bezcenne :)
Cytuj:
7. Ile rzutów ma jednostka korzystająca z szurikenów?

Jeśli Throwing Stars nie mają zasady Multiple Shot ( a nie przypominam sobie i w książce nie widzę) to strzelają 1x za model.
Cytuj:
8. Ile ran dostaje Doomwheel przejeżdżając przez budynek? 1 Wound na D6 czy 1k6 tak jak mówi Skaveński kodeks?

Voltar wyjaśnił.
Cytuj:
9. To samo co pytanie 1.

Tego nie rozumiem :)
Cytuj:
10. Strikes First uderza przed czy po Grinding Attacks? A może w tej samej chwili?

Grinding uderza pierwszy, jak impacty.
Cytuj:
11. Mogę reform i ruszyć się Chariotem? Odwrócić się o 180st i iść 7"?

Poedyncze charioty nie reformują się, tylko pivotują i jest to darmowy ruch (poza szarżą, gdy pivotować nie mogą tylko wheelują jak każda inna jednostka).
Cytuj:
12. Czy jest zasada na temat negatywnych modyfikatorów do Ld jeśli oddział ma mniej niż 25% lub 50%?

Nie, ma to znaczenie tylko przy zbieraniu uciekającej jednostki. Te poniżej 25% zbierają się TYLKO na oczach węża.

Pozdr.,
z.

Autor:  Zigmunth [ 21 sty 2012, o 19:47 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Wielkie dzieki panowie!

Autor:  Zembol [ 21 sty 2012, o 19:55 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

W pytaniou 10 miałem oczywiście na myśli, że Grinding uderza pierwszy, jak impacty, nie ASF :)
A napisałem, jakby było odwrotnie :) Sorry for the inconvenience!

Autor:  Lizak [ 3 lut 2012, o 01:23 ]
Tytuł:  Re: Kwestia Zasad WFB

Zigmunth, kiedy będzie nowy Battle report z WFB? Ta bitwa co zadajesz z niej pytania (w dziale Kwestia zasad), trafi na YT?


MOD
Posty przeniesione jako off top do ostatniego battlereportu Zigmunta?

Autor:  Zigmunth [ 3 lut 2012, o 08:39 ]
Tytuł:  Re: Kwestia Zasad WFB

Niestety nie. Ale nastepna juz tak. Teraz gralismy na totalnym luzie :)

Autor:  Lizak [ 3 lut 2012, o 14:36 ]
Tytuł:  Re: Kwestia Zasad WFB

No szkoda :), bardzo fajnie się ogląda takie battle reporty.

A następnego kiedy można się spodziewać?

Autor:  Zigmunth [ 3 lut 2012, o 15:49 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Moze w ta niedziele. Raczej na pewno.

Autor:  Voodoo [ 3 lut 2012, o 17:43 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Z tym teleportowaniem oddziału szczurzym czarem trochę przegięliście :P W opisie wyraźnie stoi, że dotyczy on pojedynczego bohatera a nie całego oddziału.

Do oddziału clanratów można dokupić jedną maszynkę a nie dwie :wink:


Zigmunth napisał(a):
8. Ile ran dostaje Doomwheel przejeżdżając przez budynek? 1 Wound na D6 czy 1k6 tak jak mówi Skaveński kodeks?


Zdaje normalny test jak rydwan. Jak obleje wtedy dostaje D6 ran.

Autor:  Lizak [ 3 lut 2012, o 17:55 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Dopiero się chłopaki uczą :), ja w trakcie mojej pierwszej gry na Shadow, latałem skinkami czarem Steed of shadow :D

Autor:  Zigmunth [ 3 lut 2012, o 17:59 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #4 - Orcs & Goblins vs Skaven

Voodoo napisał(a):
Z tym teleportowaniem oddziału szczurzym czarem trochę przegięliście :P W opisie wyraźnie stoi, że dotyczy on pojedynczego bohatera a nie całego oddziału.

Do oddziału clanratów można dokupić jedną maszynkę a nie dwie :wink:

Kumpel grał Skavenami. Jemu baty na dupe :D
Teraz już kumamy coraz więcej.

Autor:  Zigmunth [ 6 lut 2012, o 14:19 ]
Tytuł:  [Battle Report] #5 - Orcs & Goblins vs Skaven

Tym razem jest grubo :D 2000 pkt!

http://www.youtube.com/watch?v=kxatNfWMnT4

Autor:  Lizak [ 6 lut 2012, o 17:14 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #5 - Orcs & Goblins vs Skaven

No odcinek bardzo fajny :), dużo nagłych zwrotów akcji :)
"wszystko zależy od jednego rzutu kością" - czy jakoś podobnie :)

Taka jeszcze moja propozycja, żeby grać różnymi armiami, a nie tylko tymi dwoma, ale może w nast Bitwach? :)

Autor:  Misiek [ 6 lut 2012, o 17:35 ]
Tytuł:  Re: [Battle Report] #5 - Orcs & Goblins vs Skaven

Obejrzałem całość. Zigi, teraz już wiesz, że nie szarżuje się pojedyńczym rydwanem. Tym bardziej że te orkowe bardziej przypominają statsami moje bistmeńskie niż wochowe. Walisz nim od przodu, frontalnie wypadało wbić z 4 - 5 jednocześnie, od boku tylko dla celów uwięzienia jednostki w miejscu można bawić się pojedyńczą szarżą. Ponadto szkoda ich siły 5 na slejwy. Lepiej sprawdzą się przeciw np szczuroogrom.

Strona 1 z 3 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/