Zmień rozmiar tekstu


Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 7   [ Posty: 130 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 5 lip 2017, o 14:43 
Meduza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2017, o 09:23
Posty: 89
Lokalizacja: Kutno
Systemy: Middle-Earth SBG
Hej nietypowe pytanie w compendium Imperium zawierajacym warscrolle jednostek Imperium ze starego świata jest battlemage który ma w opisie konika. Natomiast na stronie tejże samej w pojedyncZych warscrolach jest tylko mag pieszy bez dostepu do konia. Dodatkowo w warscroll builderze nie ma maga na koniku. Pytanie jak to ma.się do tego compendium i wystepujacego w nim maga konnego.Czy jego koszt wynosi jak pieszego 100pkt?

_________________
Far, far below the deepest delvings of the dwarves, the world is gnawed by nameless things.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 8 lip 2017, o 20:45 
Wielka Ośmiornica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2006, o 17:10
Posty: 1524
Lokalizacja: WG
Systemy: wfb,wh40k
sprawdź jak jest w aplikacji, jeśli ma tam opcję bycia na pieszo lub na koniu a punktowo jest po prostu w jednej pozycji to nie ma znaczenia czy jest na koniu czy nie np wampir lord tak ma, kosztuje 140 punktów a czy na koniu czy nie...bez znaczenia

_________________
potrzebujesz znaczników / wzorników wg własnego zamysłu albo podstawki wszelkiej miary i mieście się to w polu 200x300mm, daj znać, pomożemy po przystępnej cenie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 25 paź 2017, o 11:51 
Pseudo-Macka

Dołączył(a): 13 lut 2006, o 10:10
Posty: 116
Lokalizacja:
Pytanko odnośnie Hydry mam (pewnie głupie, ale wątpliwości są;/)
bo mam starą wersję i mam hydrę i załogantów oddzielnie...
czy można tak z nie korzystać?

Czemu pytam bo patrząc na model ze strony GW chłopaki są wklejeni za potworkiem i raczej nie sięgną swoimi pejczykami do przodu modelu i w ten sposób pozbawia się ich ataków?? czy może te dwa cale to się powinno mierzyć od podstawki całości:/???

_________________
Sarkazm- ponieważ strzelanie do idiotów jest zakazane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 25 paź 2017, o 11:56 
Meduza
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2017, o 09:23
Posty: 89
Lokalizacja: Kutno
Systemy: Middle-Earth SBG
Dokladnie od modelu glownego

_________________
Far, far below the deepest delvings of the dwarves, the world is gnawed by nameless things.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 26 paź 2017, o 20:25 
Wielka Ośmiornica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2006, o 17:10
Posty: 1524
Lokalizacja: WG
Systemy: wfb,wh40k
a grając turniejowo od podstawki.
Jeśli stanowią jeden model (a tak z opisu wynika) to nie możesz z nich korzystać osobno

_________________
potrzebujesz znaczników / wzorników wg własnego zamysłu albo podstawki wszelkiej miary i mieście się to w polu 200x300mm, daj znać, pomożemy po przystępnej cenie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 27 paź 2017, o 10:21 
Pseudo-Macka

Dołączył(a): 13 lut 2006, o 10:10
Posty: 116
Lokalizacja:
kard napisał(a):
a grając turniejowo od podstawki.


Zawsze od podstawki:) mierzenie od modelu było zawsze dla mniej jakąś herezją i tylko same problemy z tym były:)

dzięki za info ludziska...

P.S. A w ogóle to gra w to ktoś w Łodzi by można było se popaczać na żywo?

_________________
Sarkazm- ponieważ strzelanie do idiotów jest zakazane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 27 paź 2017, o 10:26 
Prawie jak Kraken
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2011, o 19:57
Posty: 1130
Systemy: AoS, Wolsung
Gramy prawie co weekend, tylko mamy stworzoną konwersację na FB i tu rzadko coś piszemy :)

_________________
W każdym moim zwycięstwie jest pot i krew poświęceń..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 28 paź 2017, o 14:29 
Wielka Ośmiornica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2006, o 17:10
Posty: 1524
Lokalizacja: WG
Systemy: wfb,wh40k
Właśnie panie Wicher może trzeba by częściej bo faktycznie pachnie tu jakby nikt nie grał a przynajmniej grał deathem.

Gramy i jeździmy na turnieje 8) choć ja nie osobiście to zawsze wspieram i w dysputach o rozpiskach uczestniczę :lol:

_________________
potrzebujesz znaczników / wzorników wg własnego zamysłu albo podstawki wszelkiej miary i mieście się to w polu 200x300mm, daj znać, pomożemy po przystępnej cenie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 28 paź 2017, o 14:59 
Prawie jak Kraken
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2011, o 19:57
Posty: 1130
Systemy: AoS, Wolsung
Teraz 3 osoby jadą na 2 dniowe Mistrzostwa Śląska do Katowic na początku grudnia.
Jeśli chodzi o granie, to w ten weekend ludność odpoczywa po Mackach, ale cały listopad będzie granie i testowanie rozpisek, także śmiało przybywaj, to i czas na naukę się znajdzie. Zresztą Rafał sam Ci opowie, bo sam dopiero co się uczył, a już zacznie jeździć na turnieje :)

_________________
W każdym moim zwycięstwie jest pot i krew poświęceń..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 30 paź 2017, o 10:09 
Pseudo-Macka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 maja 2017, o 16:47
Posty: 130
Lokalizacja: Łódź/Zgierz
Systemy: AoS
-Ironjawz - 2000
Poznam także: FoW/TANKS, BloodBowl, WH40k
Jest grane :D Sam miałem wrażenie będąc tu po raz pierwszy, że nikt nie gra. Czasy twarzoksiążki zbierają żniwo jednak.

Ktokolwiek to czyta i zastanawia się czy przyjść zagrać - nie zastanawiacie się tylko piszcie i przychodźcie :) W razie czego użyczymy armię i wprowadzimy w system.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 31 paź 2017, o 09:32 
Pseudo-Macka

Dołączył(a): 13 lut 2006, o 10:10
Posty: 116
Lokalizacja:
No a kluczowe pytanie... gdzie gracie?
Niestety jeśli chodzi o FB to jestem paranoikiem informatycznym i nie założę konta więc mój kontakt z nim jest zerowy lub jeszcze mniejszy.

Zasady sądzę, że ogarnę bo po WFB to te zdają się proste jak konstrukcja "młotka" :lol:

kolejne pytanko ktoś grywa tym co pozostało po DE? ma jakieś przykładowe rozpiski.
Mam tego kilka modeli i pewnie bym chciał to wykorzystać...

_________________
Sarkazm- ponieważ strzelanie do idiotów jest zakazane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 31 paź 2017, o 11:33 
Pseudo-Macka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 maja 2017, o 16:47
Posty: 130
Lokalizacja: Łódź/Zgierz
Systemy: AoS
-Ironjawz - 2000
Poznam także: FoW/TANKS, BloodBowl, WH40k
W ŁDKu niemal w każdą niedzielę gramy (ja chwilowo rzadziej ze względu na pracę). Pisz tutaj śmiało, fb nie jest taki bardzo potrzebny :)

Co do DE nie wypowiem się. Popatrz może co piszą na TGA:
http://www.tga.community/forums/topic/1 ... -question/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 6 lis 2017, o 15:31 
Pseudo-Macka

Dołączył(a): 13 lut 2006, o 10:10
Posty: 116
Lokalizacja:
Trzy wątpliwości mi się zrodziły jak się zapoznawaliśmy z zasadami w weekend... Pewnie idiotyczne ale...

1. Czy oddział, który walczy wręcz (jest mniej niż 3 cale od wroga) może w fazie strzelania normalnie strzelać? Z tego co widzę to zasady tego nie zabraniają, ale wolę się upewnić. I co samo tyczy się czarowania. Czy można rzucić np. Arcane Bolt w oddział w walce wręcz albo czy mag może go rzucić będąc w walce wręcz?

2. Czy tzw. pile in można wykonywać w każdej turze walki? Czy może tylko w swojej turze?

3. Mój przeciwnik wsadził mi od cholery ran i ja jako atakowany wybieram które modele usuwam z pola bitwy. Co się dzieje w sytuacji gdy usunę modele tak, że dystans między walczącymi oddziałami zwiększy się powyżej 3 cali?

_________________
Sarkazm- ponieważ strzelanie do idiotów jest zakazane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 6 lis 2017, o 17:40 
Wielka Ośmiornica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2006, o 17:10
Posty: 1524
Lokalizacja: WG
Systemy: wfb,wh40k
1. Tak , można strzelać czy czarować, można wszystko o ile coś nie jest zabronione z warscrolla
2. pile in w każdej aktywacji oddziału. Atak składa się z pile in i rzutu kośćmi na ten atak, jeżeli oddział może np 2 razy aktywować się w fazie walki to masz 2x pile in
3. Oddziały nie są traktowane jakby były dalej w walce wręcz. Rozpatrujesz sytuacje w momencie aktywacji oddziału w fazie walki wręcz, żeby móc aktywować oddział musi być w 3"

nie ma głupich pytań ;)
Twoje wynikają z logiki, bo jakto w czasie rundy jeden oddział może ruszyć się i pobiec a inny rzucić czar, ruszyć się, strzelić, zaszarżować, wykonać pile in i zaatakować a casami jeszcze coś w międzyczasie :) Ale to tylko gra :mrgreen:

_________________
potrzebujesz znaczników / wzorników wg własnego zamysłu albo podstawki wszelkiej miary i mieście się to w polu 200x300mm, daj znać, pomożemy po przystępnej cenie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 6 lis 2017, o 18:11 
Pseudo-Macka

Dołączył(a): 13 lut 2006, o 10:10
Posty: 116
Lokalizacja:
Ad. 3 czyli mogę celowo usuwać modele w 3 calachod wroga w taki sposób by na początku nastepnej tury mój oddział mógł działać swobodnie bez potrzeby wycofania się z walki.

Dzięki

_________________
Sarkazm- ponieważ strzelanie do idiotów jest zakazane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 6 lis 2017, o 18:52 
Wielka Ośmiornica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2006, o 17:10
Posty: 1524
Lokalizacja: WG
Systemy: wfb,wh40k
dokładnie, możesz nawet jeśli np twój oddział został zaatakowany przez 2 oddziały wroga:
1) jego aktywacja, aktywuje jeden oddział i wykonuje ataki,
2) ty zdejmujesz modele by drugi oddział wroga był ponad 3" od twoich modeli
3) jeśli zostały ci jakieś modele będące w stanie uderzać w oddział nr 1 wroga to atakujesz
4) drugi oddział wroga który nie jest w 3 " od twoich modeli nie może być aktywowany więc nie atakuje i nie wykonuje pile in mimo iż na początku fazy walki był, w pewnych sytuacjach możesz np zostawić jeden model tak by był w 3" od wroga ale wróg nie mógł go zaatakować, wtedy blokujesz taki oddział (oczywiście z walki można wyjść ale zazwyczaj nic już nie zrobi)

_________________
potrzebujesz znaczników / wzorników wg własnego zamysłu albo podstawki wszelkiej miary i mieście się to w polu 200x300mm, daj znać, pomożemy po przystępnej cenie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 8 lis 2017, o 12:39 
Pseudo-Macka

Dołączył(a): 13 lut 2006, o 10:10
Posty: 116
Lokalizacja:
Kolejny temat...
o co chodzi z tym, że:

W aplikacji mobilnej wybierając Faction: DE widzę RBT, Harpie, shades... ale z kolei na stronie i w podręczniku Ordera i Handbook'u 2017 już ich nie ma...
A z kolei na stronie buildera są jako jednostki, które normalnie mogę wybrać (poza Harpiami)...

I pytanie odnośnie samych Harpii są umieszczone w aplikacji mobilnej w DE ale opis mają, że to CHAOS:/ WTF? mogę je wziąć do Order jako DE czy co...


Zaczyna mnie irytować, że w każdej książce jest coś innego

_________________
Sarkazm- ponieważ strzelanie do idiotów jest zakazane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 8 lis 2017, o 15:20 
Kałamarnica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 15:06
Posty: 955
Lokalizacja: Łódź
Systemy: AoS:
- DoT 4000pkt
Handbook 2017 jest najświeższy i to na jego zasadach gramy. Stare armię trafiają do compendium i są powoli wycofywane. Jezeli jednostka nie ma wartości punktowej w GH2017 to nie można jej wystawić.

Tutaj link do compendium: https://www.games-workshop.com/resource ... ves-en.pdf


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 8 lis 2017, o 16:45 
Pseudo-Macka

Dołączył(a): 13 lut 2006, o 10:10
Posty: 116
Lokalizacja:
By dobrze zrozumieć te jednostki mimo, że w compedium mają wartość punktową na turnieju nie mogą być wystawione bo nie ma ich w GH.

Czyli trzymać się GH i zlać malowanie od nowa RBTy bo nie mogę z niej korzystać :lol:

Dziękować

_________________
Sarkazm- ponieważ strzelanie do idiotów jest zakazane


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kwestia zasad AOS
PostNapisane: 8 lis 2017, o 20:32 
Wielka Ośmiornica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2006, o 17:10
Posty: 1524
Lokalizacja: WG
Systemy: wfb,wh40k
jeżeli mają wartość punktową w compedium to możesz wystawić.

skarab nie strasz ludzi, tomb kingi w GH17 pominięto bo wydano do nich całe kompedium z punktami, podobnie niektóre wampiry, są punkty, można grać, repeterka 120

_________________
potrzebujesz znaczników / wzorników wg własnego zamysłu albo podstawki wszelkiej miary i mieście się to w polu 200x300mm, daj znać, pomożemy po przystępnej cenie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 3 z 7   [ Posty: 130 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL