Zmień rozmiar tekstu


Napisz wątekOdpowiedz Strona 4 z 4   [ Posty: 73 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 8 lut 2014, o 08:50 
Kalmar
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 maja 2013, o 22:52
Posty: 694
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
No z tego co mówisz to nie bardzo ponieważ NIGDY nie wiadomo czy czasem nie mają kupionego modułu strzeleckiego/rzucania i czy czasem nie mają tym samym najzwyklejszego samopału/granatu...

_________________
Mój nick z forum jest dziwny. Przy rozmowie wystarczy więc Ori albo Sławek ;)
Lasiq, Lasiq what you gonna do
what you gonna do when she shoot to you?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 8 lut 2014, o 09:56 
V-ce Hobbysta roku 2012
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2010, o 01:01
Posty: 5061
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
Od tego jest przeciwnik by przypomniał się w razie czego.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 8 lut 2014, o 10:19 
Kalmar
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 maja 2013, o 22:52
Posty: 694
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
o.O
A granie na "rozpiski niejawne"?

_________________
Mój nick z forum jest dziwny. Przy rozmowie wystarczy więc Ori albo Sławek ;)
Lasiq, Lasiq what you gonna do
what you gonna do when she shoot to you?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 8 lut 2014, o 11:16 
V-ce Hobbysta roku 2012
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2010, o 01:01
Posty: 5061
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
Trochę przypomina mi to rozmowy o zasadach z Azurixem który chciałby mieć Świat opisany programem.

Cytuj:
Utajenie rozpiski/ekwipunku
Na turnieju z reguły będziesz tworzył rozpiskę
nie wiedząc co twoi przeciwnicy przygotowali
dla ciebie. Jeśli jednak staniesz do bitwy, masz
prawo poznać sprzęt twojego oponenta. To uniwersalna
zasada turniejowa.

W przypadku gier z kumplami, możecie
zadecydować do jakiego stopnia dzielicie się
wiedzą o rozpiskach. Możecie je przygotować
osobno i próbować tym samym zaskoczyć przeciwnika,
możecie również podać sobie swoje
rozpiski przed grą, a nawet ustalać je wspólnie.
Podobnie jest ze sprzętem. Każdy element
twojego ekwipunku w grze towarzyskiej może
być ukryty lub jawny. Albo dasz kumplowi pełen
wgląd do kart swoich jednostek, albo będziesz
starał się zaskoczyć go tym, która jednostka
niesie bombę, a którą przygotowałeś do
bitwy lepiej, dając jej bazookę.


Jeśli gramy na tajne, oznacza to odstępstwo od zasad turniejowych w stronę towarzyskich i dla mnie wystarczy poinformować delikwenta że nie może.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 8 lut 2014, o 11:33 
Kałamarnica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2009, o 09:58
Posty: 858
Misiek napisał(a):
Trochę przypomina mi to rozmowy o zasadach z Azurixem który chciałby mieć Świat opisany programem.
Dobre :D

w sumie to nie wiem gdzie tu szukać luki i o jakim "poważnym problemie" piszesz OriQn. Jaka kłótnia? - przecież to jasne - nie możesz przesunięciem zejść ze strefy czujność żadnemu wrogiemu modelowi
Proste. Czy rozsądne to nie wiem ale raczej mało konfliktogenne
Cytuj:
jeśli miałby w ten sposób uniemożliwić mu wykonanie w Reakcji Ataku
Czy zejście mu z oczu uniemożliwi wykonanie ataku? TAK
Czy tam jest coś na temat tego czy on zamierza, czy chce, czy ma czym atakować? NIE
Czy po Twoim przesunięciu w zbiorze możliwych reakcji przeciwnika będzie atak? NIE?
To nie możesz się przesunąć i tyle

Najlepsze że możesz stać 3 cale od modelu ustawionego bokiem i przesunięcie cal w stronę jego tylniej strefy (za plecy) też będzie nielegalne ;)

_________________
"Orkses never lose a battle. If we win we win,
if we die we die fightin so it don`t count..."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 10 lut 2014, o 10:41 
Kalmar
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 maja 2013, o 22:52
Posty: 694
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
Dobra, inne pytanie. Flara.
Niby nie jest tam w podręczniku kampanijnym nic napisane ale zrodziły się we mnie pewne wątpliwości, otóż.
1. Czy na efekt Flary ma wpływ odległość Reagującej jednostki, która widzi centrum wybuchu?
- otóż jak wiemy nawet wypatrywanie ma granice "skuteczności" czyli 12". Co więc jeśli Flara wybuchnie w odległości 13" od Przeciwnika? Czy dostaje on +3 do Percepcji w związku z "odległością"?
2. To samo tyczy się Przesłon i Zasłon.
- Czy jeśli Flara wybuchnie w chwili gdy przeciwnik jest za Przesłoną/Zasłoną to czy dodaje mu to bonus +3/+6 do PC?

_________________
Mój nick z forum jest dziwny. Przy rozmowie wystarczy więc Ori albo Sławek ;)
Lasiq, Lasiq what you gonna do
what you gonna do when she shoot to you?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 10 lut 2014, o 13:17 
Kałamarnica
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2009, o 09:58
Posty: 858
co do pytania 1 to faktycznie można dodać
jakby miała oślepić z odległości np. 20 cali to faktycznie lipa
Powinien być może opis analogiczny do granatu : w 3 calach kara do PER a w kolejnych X calach bez kary i flara musi być w strefie czujności modelu

Co do pytania 2 to nie doczytałeś:
"Podobnie jak w przypadku
innej broni obszarowej przesłona/zasłona
gwarantuje ułatwienie do testu Percepcji"

_________________
"Orkses never lose a battle. If we win we win,
if we die we die fightin so it don`t count..."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 12 lut 2014, o 20:24 
Meduza

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 17:22
Posty: 84
Lokalizacja: Łódź
Systemy: NST
Poznam także: Infinity, Malifaux
Walec napisał(a):
Kiedy Kickstarter: z tego co wiem, teraz Ignacy dogaduje wszystkie kwestie co do kickstartera. Poproszę go, zeby puścił trochę więcej info do sieci, żeby zainteresowani wiedzieli chociaż na co i na kiedy czekać. Czy wersja 2.0? Jeszcze nie było mowy o zmianie zasad/systemu. Myślę, że na przestrzeni najbliższych tygodni będą zapadały jakieś decyzje: czy istnieje potrzeba zamin w zasadach, jeśłi coś się zmienia, to co i w jaki sposób. Oczywiście, już do samej SP trzeba uaktualnić kampanię. Myślę, że podręczniki będą na pewno co najmniej przeglądane, żeby nie było takich błędów jak z SP i kampanią (na przykład).

Poszukiwacz: Pierwszą nie oznacza "pierszą chronologicznie". Chodzi tylko o to, że mając jedna ranę, zachowuje się tak, jak by jej nie miał wcale. Dopiero druga troche go... uprzytamnia;) Innymi słowy, cecha działa inaczej niż stalowe jaja Bizona.

Zintegrowane Systemy Celownicze Świetne pytanie. Trzeba to będzie uściślić, ale na chwilę obecną powiedział bym, że tak, można użyć takiego znacznika. Wrzuce temat Multiemu, być może będzie przeciwny, ale tak: na chwilę obecną właśnie tak bym to rozstrzygał - można użyć tego znacznika.

W każdej grze testowej graliśmy "zgodnie z fizyką". Beczka nie może pokonywać żadnych przeszkód, czyli też nie może skakać. Na pewno beczkę zatrzymuje też wszystko powyżej 1 cala. W naszym przypadku, tak na prawdę, ugraniczaliśmy ruch beczki tylko do płaskich powierzchni, czyli zatrzymywalismy ją na wszystkim co byłoby wyższe niż podstawka(powiedzmy, krawężnik na makiecie). Trzeba to będzie uściślić.

Świetnie, że w Tacticsa wciąż się gra, mimo, że nowe figurki nie wychodziły juz od dawna...

Pytania od graczy: (dwa pierwsze pytania skasowałem, bo odpisywałem na nie parę chwil temu).

Pytania, które do tej pory nie padły: 4. Czy darmowym przesunięciem można zasłonić się dymem przed strzałem jeśli jest się obok ?

Tak. Podobnie jak w przypadku Przesłony czy Zasłony mozemy podnieśc ujemne modyfikatory do Strzelania, ale nie uniemożliwość to zupełnie, więc, tak, można takim przesunięciem wpaść w dym.

5. Jak jest puste pole zupełnie i stoi na przeciwko siebie moja jednostka i wroga jednostka, a pomiędzy nami jednostka w Skradaniu, to jest -3 za Przesłonę, czy uznaje się, że ta jednostka w Skradaniu jest niewidzialna?

Świetne pytanie: niemniej, jednostka za jednostką Skradającą się będzie miała Przesłonę.

6. Szczur skrada sie z automatu - nie musi wchodzić w skradanie - nawet jeśli zaczynałby ruch całkiem odsłonięty czy jednak w skradanie musi wejść ?

Tak, po zgarnięciu Gambla czy wykonaniu innej Akcji, musi w ten tryb wejść jak każda inna jednostka.

7. Akcja z łopaty - Okopanie. Pytanie nr. 1 Czy jeśli jedna jednostka się okopuje i położy znacznik ekwipunku (oznaczający okopanie) tak, że będą dotykały go dwie lub więcej jednostek (w tym oczywiście jednostka wykonująca akcje Okop) to czy wszystkie dotykające znacznika jednostki mają Zasłonę? Czy tylko ta, która wykonała Akcję Okop?

Będę musiał to skonsultować z Multim:(

Pytanie nr. 2 Czy znacznik ekwipunku oznaczający Okop nadal pozostaje na planszy w przypadku gdy żadna jednostka już się z nim nie styka? I jeśli pozostaje to do końca tury Akcji/Reakcji, a może do końca rozgrywki? I jeśli pozostaje to czy KAŻDA jednostka, nawet przeciwnika, która będzie stykać się podstawką ze znacznikiem otrzyma Zasłonę?

j.w.:(

Pytanie nr. 3 Jak też wygląda wykorzystanie Łopaty w turze Reakcji? Przypuśćmy, że Hybryda strzela do Mutka. Mutek w Reakcji deklaruje skorzystanie z łopaty i stworzenie Okopu. Hybryda zdaje test ale to Mutek wygrywa Test Sporny (chyba Zręczność by się pod to łapała) więc..? Co dzieje się w tym przypadku? Tak, Okop robi się ze Zręczności. Wiem, że rozwiązywalismy to już jakoś. Przekopie się przez FAQ i inne miejsca w których mogły paść odpowiedzi na podobne pytania, żeby nie popełnić błedu.

8. Paradoks darmowego przesunięcia: Jak wiadomo calowym przesunięciem nie można uciec przed strzałem. Co jednak jeśli: Jednostka dzięki calowemu przesunięciu (i tylko niemu!) może i chce skorzystać z lokacji. Przeciwnik widzi Akcję tej jednostki i chce Reagować Strzałem Niestety kiedy jednostka wykona calowe przesunięcie NIE BĘDZIE już widziana przez Przeciwnika (nawet jeśli ten wykona calowe przesunięcie) Czy w takiej sytuacji Gracz Aktywny (chcący skorzystać z lokacji) nie może jej użyć? Czy to jednak Gracz Reagujący (strzelający) nie może strzelać? Trzymając się dotychczasowych zasad wynika, że gracz reagując strzałem uniemożliwia wykonanie akcji na którą reagował, nawet próby wykonania tej akcji (nie jest to ruch też...)

Kolejne ważne pytanie. Najwczesniej będe się widział z Multim w piątek (moze dopiero w poniedziałek). Szanując zasadę Reagowania i szanując swobodę wykonywania Akcji, tj. Nie zabierając możliwości Reakcji ale i nie ograniczając Gracza Aktywnego w wyborach Akcji powiedziałbym, że reakcja może być mozliwa w atkiej sytuacji mimo, że jednostka nie jest widoczna po wykonaniu przesunięcia. Na pewno można wykonać Reakcję nie ofensywną, ale z Multim będziemy jeszcze rozmawiać o możliwości Ataku.

9. Czy na efekt Flary ma wpływ odległość Reagującej jednostki, która widzi centrum wybuchu? - otóż jak wiemy nawet wypatrywanie ma granice "skuteczności" czyli 12". Co więc jeśli Flara wybuchnie w odległości 13" od Przeciwnika? Czy dostaje on +3 do Percepcji w związku z "odległością"? Tak - powinno być to doliczone. Nie napisalismy tego, ale przy okazji jakiegokolwiek update poprawimy to.

Oraz pytanie za 100 punktów - jak idzie wam organizacja kickstartera? Wiadomo cokolwiek o grafiku, czy planach jakichkolwiek odnośnie NST? Liczymy na Was :)

Jak pisałem wczesniej: to jest jedna z najbardziej motywujących rzeczy jaka jest, gracze, którzy grają i czekaja na rozwój systemu, ale na razie wszystko jest jeszcze na etapie podejmowania decyzji. Mogę sobie tylko wyobrazić jak Ignacy teraz negocjuje czy dopina tematy z dystrybujcą, ale fakt faktem, dokąd to nie będzie skończone, ciężko powiedzieć cokolwiek:(

Pozdrawiam!

Aha, jak pogadam z Multim, postaram się dosłać odpowiedzi na brakujące pytania.

I jeszcze jedno: zawsze kolejność ma: podręcznik (a jak czegoś brakuje to) -> oficjalne FAQ wydane do gry (a jak jeszcze czegoś nie ma to) -> moje maile. Przy czym maile popieram małym research w podręczniku, dodatkach, FAQ, i historii innych maili z graczami, zdrowym rozsądkiem, doświadczeniem z testów i przedewszystkim, nakreśloną wizją tego jaki system ma być i co ma soba reprezentować. Mimo to, do poziomu oficjalnego FAQ jeszcze trochę brakuje. Wszystkie takie odpowiedzi na maile potem zbieramy (przynajmniej do tej pory i nie widzę, żeby coś się miało zmienić), dyskutujemy (conajmniej ja i Multi i każdy kto był zaangażowany w tworzenie systemu) i dajemy krótki czas na powtórne przemyślenie. Odpowiedzi udzielam tak kompetentnie jak tylko potrafię, ale zawsze ostatnim słowem jest FAQ, czyli wynik pracy więcej niż mnie samego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 12 lut 2014, o 20:43 
V-ce Hobbysta roku 2012
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 maja 2010, o 01:01
Posty: 5061
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
Rzeźbi mnie myśl o reedycji fanowskiej booka. Konwersja z pdf do doc i umieszczanie tego co wiemy bezpośrednio w tekście. Oczywiście kolorowym tekstem.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 12 lut 2014, o 22:09 
Kalmar
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 maja 2013, o 22:52
Posty: 694
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
Trochę... dziwnie otrzymać odpowiedzi na te pytania. Przyzwyczaiłem się jakoś do myśli, że to będą niewiadome tereny NST xD

_________________
Mój nick z forum jest dziwny. Przy rozmowie wystarczy więc Ori albo Sławek ;)
Lasiq, Lasiq what you gonna do
what you gonna do when she shoot to you?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 5 mar 2014, o 13:40 
Pseudo-Macka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 mar 2013, o 20:39
Posty: 139
Lokalizacja: Zduńska Wola
Systemy: Neuroshima Tactics!
Poznam także: Infinity, Wolsung
Żadnych nowych uściśleń i odpowiedzi od Portalu nie ma ?
Jakieś wieści o Kickstarterze itp ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 29 paź 2014, o 17:33 
Pseudo-Macka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2013, o 16:34
Posty: 169
Lokalizacja: Gorzów Wlkp/ Łódź
Systemy: Neuroshima Tactics, Infinity
Umarliśmy juz wogóle?

_________________
ObrazekCo mamy z połączenia Oriego i Gambita... Origami :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zbiór pytań o zasady do Portalu
PostNapisane: 30 paź 2014, o 10:14 
Pseudo-Macka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 mar 2013, o 20:39
Posty: 139
Lokalizacja: Zduńska Wola
Systemy: Neuroshima Tactics!
Poznam także: Infinity, Wolsung
Szału ni ma. My w Zduńskiej, we trójkę, gramy raz na jakiś czas.
Nie widzę przeszkód, żeby zgadać się na granie u Was którejś niedzieli - czy to luźne, czy kontynuację Kampanii ;)
Jeśli tylko będzie z kim w Łodzi zagrać, wpadniemy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 4 z 4   [ Posty: 73 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL